
Tefsir kelime manası olarak sözlükte beyan etmek demektir.
Dini literatürde ise Kuranı Kerim’i yorumlamaktır.
Bizim tefsir olarak yaptığımız ilim ise müfessirler tarafından yorumlanan ve açıklanan ayeti kerimelerin neyi ihtiva ettiğini anlamak kelimelerin manalarını bilerek okumaktır.
Ayetlerin tefsirine geçmeden önce Kuranı Kerimi tanımak bilmek gerek.
Zira bilgisayar programcısı bir öğrenci, programları öğrenmeden önce bilgisayar kullanmayı öğrenir. Aksi takdirde istenilen ilme ulaşamaz.Tefsir ilminde de öncelikle bir bütün olarak Kuranı Kerimi tanımalı sonra tafsilatına geçilmelidir.
KUR’AN’IN TARİFİ

Kur’an Cibril Emin tarafından nebilerin ve peygamberlerin sonuncusuna indirilen, Mushaflarda yazılı, bize tevatur yoluyla nakledilmiş okunmasıyla ibadet edilen,Fatiha süresi ile başlayıp Nas süresi ile biten beşerin benzerini getirmekten aciz kaldığı Allah’ın kelamıdır.
Allah Tebareke ve teala Kur’an-ı Kerim’i ümmete kanun insanlara doğru yolu gösteren bir rehber Peygamber Efendimiz’in peygamberliğine kesin bürhan, kıyamet gününe kadar devam edecek bir huccet olsun diye indirdi.
Kur’an-ı Kerim Allah tarafından indirildiğine inanmayanlara rağmen ona benzer hiç bir kitap getirilemeyen, ezelden ebede değişmeyecek olan bir mucizedir.
Şavkı ismindeki bir şair şöyle der;Peygamlerin getirdikleri mucizeler vefatlarıyla yok olup gitti.Fakat Ey Muhammed sen öyle bir kitap getirdinki bitmez ve tükenmez zaman geçtikçe ayetleri yenilenmektedir.
KUR’AN’IN FAZİLETLERİ
Kur’an’ı Kerim’i öğrenmenin, öğretmenin, usulüne ve kaidesine uygun okumanın, ezberlemenin, onu anlamanın ve hükümlerini uygulamamız gerektiğinin faziletletlerine dair bir çok ayet ve hadis vardır.
1.”Gerçekten Allah’ın kitabını okuyanlar namazı dosdoğru kılanlar, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve aşikar Hak yolunda harcayanlar asla zarar etmeyecek bir ticaret umabilirler.” [Fatir süresi/29]
2. “Kur’an okunduğu vakit hemen onu dinleyin ve susunki merhamet olunasınız.” [A’raf süresi 204]
3. “Bunlar Kur’an’ı hiç düşünmezlermi yoksa kalpleri üzerinde bir kilit mi var.” [Muhammed süresi 24]
4. “Sizin en hayırlınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretendir. ” [hadis_i şerif]
5. “Kur’an’_ı okuyan ve bu hususta mahareti olan kimse mukarrep meleklerle beraberdir. Kur’an’_ı kekeleyerek,güçlükle okuyan kimseye ise iki kat ecir verilir.” [ hadis_i şerif]
6. “Ümmetimin şereflileri Kur’an’_ı ezberleyenlerdir.” [hadis_i şerif]
7. “Kur’an_ı okuyunuz çünkü, Kuran okuyanlara kıyamet günü şefaatçi olarak gelecektir.” [Hadis_i şerif]
8. “Kur’an_ı okuyan müminin haki ağaç kavunu gibidir kokusu da hoştur, tadi da hoştur. ” [hadis_i şerif]